Seminarie: RCCU

Uitdagingen in de wereld van e-forensics & cybercrime

Inschrijven

Tijdens de uiteenzetting wordt een presentatie gegeven van de taakinhoud van RCCU (regionale computer crime units) bij de federale gerechtelijke politie en van de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd tijdens de uitvoering van hun werk.

De RCCU geeft bijstand in het onderzoek naar ICT-systemen en het vrijwaren, op een forensisch correcte manier, van digitaal bewijs uit dit materiaal afkomstig van bijvoorbeeld een plaats delict moord. Deze bewijzen worden door hen aangeleverd en inzichtelijk gemaakt aan de tactische onderzoeker bij lokale of federale politie of aan de parketmagistraat of onderzoeksrechter die het onderzoek voert.

Daarnaast bestrijden zij cybercriminaliteit en staan zij in voor de aanpak van IT gerelateerde criminaliteitsvormen. Voortdurend worden zij hierbij uitgedaagd door de stijgende hoeveelheid aan beschikbare data, de snelle evolutie van technologieën zoals de blockchain, IOT, stijgend mate van anonimiteit en encryptie,…, nieuwe of aangepaste vormen van cybercrime zoals o.a. ransomware, spear-phishing, social engineering of door aanpassingen in nationale en EU wetgeving.

Bedrijf

FGP Lim
Alexander Bijnens
Dominique Houbrechts

Specialisatie

All
max: 35

Praktisch

10 mei 2022
9:00 - 12:00
G516

Voorkennis

Geen

Voorbereiding

Geen